پاسخگوی شما هستیم ۰۹۰۱۶۵۳۲۸۲۸
پاسخگوی شما هستیم ۰۹۰۱۶۵۳۲۸۲۸

خدمات پزشکی، روانپزشکی و روانشناسی در منزل

خدمات پزشکی، روانپزشکی و روانشناسی در منزل مرکز مشاوره آرمیتا آماده ارائه خدمات روانپزشکی و روانشناسی  و مشاوره در منزل یا محل کار شماست. مددکاری اجتماعی تخصصی در روانشناسی است که خدمات تخصصی را در منزل یا محل کار و زندگی

خدمات پزشکی، روانپزشکی و روانشناسی در منزل

مرکز مشاوره آرمیتا آماده ارائه خدمات روانپزشکی و روانشناسی  و مشاوره در منزل یا محل کار شماست.

مددکاری اجتماعی تخصصی در روانشناسی است که خدمات تخصصی را در منزل یا محل کار و زندگی بیماران و مددجویان ارائه می دهد. این خدمات عبارتند از:
۱. آموزش مهارت‌های زندگی در سراهای محله.
۲. آموزش های روانشناختی در مدارس و ادرات.
۳. ویزیت روانپزشک در منزل
۴. ویزیت روانشناس در منزل
۵. مشاوره ( شغلی، تحصیلی، مدیریت) در منزل‌

خدمات پزشکی، روانپزشکی و روانشناسی در منزل مناسب چه کسانی است ؟ 

افرادی که به عللی قادر به حضور در مراکز روانپزشکی و روانشناسی نیستند می توانند از خدمات مشابه در منزل استفاده کنند. افراد زیر ترجیحا از ویزیت در منزل استفاده کنند:

  1.  افرادی که قادر به راه رفتن نیستند.
  2.  افرادی که نیاز مبرم به خدمات روانپزشکی یا روانشناسی دارند ولی از مراجعه به متخصص خودداری می کنند.
  3.  افرادی که کهولت سن دارند.
  4.  تهدید به خودکشی
  5.  آشوب و خشونت در خانواده
  6.  سکته مغزی
  7. مراحل نهایی سرطان 
  8. ناتوانی جسمانی یا عقلانی شدید

اگر نیاز به دریافت خدمات روانشناسی یا روانپزشکی یا مشاوره در منزل یا محل کار دارید با شماره های زیر تماس بگیرید:
۰۹۰۱۶۵۳۲۸۲۸
۰۲۱ ۲۲۶۳۳۰۲۲
۰۲۱ ۲۲۶۳۴۵۵۸

مددکاری اجتماعی یعنی چه ؟ 

 مددکاری اجتماعی عبارت از مجموعه‌ای متشکل از تدابیر و روانشناسی مشاوره و فعالیت‌های حرفه‌ای است که در قالب نهادها، سازمان‌ها و موسسات رفاهی توانبخشی، اجتماعی، فرهنگی و تربیتی عرضه می‌شود تا با ایجاد تغییر و دگرگونی مناسب در شرایط مادی و معنوی افراد و قشرها جامعه زمینه بهزیستی رشد و تعالی آن‌ها را فراهم آورد.

مددکاری اجتماعی یک حرفه کاربردی و رشته تحصیلی دانشگاهی است که توسعه و تغییر اجتماعی، انسجام اجتماعی و توانمندسازی و آزادسازی افراد را تسهیل می‌کند. اصول عدالت اجتماعی، حقوق بشر، مسئولیت جمعی و احترام به تفاوت‌ها در مددکاری اجتماعی مهم اند. مددکاری اجتماعی، با تکیه بر علوم اجتماعی، علوم انسانی و دانش بومی، افراد و ساختارها را در مقابله با چالش‌های زندگی و ارتقاء رفاه و بهزیستی درگیر می‌کند.

مدیریت مورد در مددکاری اجتماعی

مدیریت مورد  فرایندی است که دربردارنده برنامه‌ریزی، جستجو، حمایت و نظارت بر خدمات از سوی سازمانهای مختلف اجتماعی یا سازمانهای مراقبتهای بهداشتی- درمانی به نمایندگی از مددجویان است. این فرایند مددکاران اجتماعی را قادر می سازد در یک سازمان یا سازمانهای مختلف، به منظور هماهنگ‌کردن تلاشهای خود برای ارائه خدمات به مددجو از طریق کار تیمی حرفه ای، گستره وسیعی از خدمات مورد نیاز را ارائه دهند. مدیریت مورد، افزایش مشکلات را از طریق تقسیم خدمات، گردش مالی و هماهنگی کافی میان ارائه دهندگان خدمات، محدود می سازد. مدیریت مورد میتواند در یک سازمان بزرگ، در یک برنامه اجتماعی که خدمات را هماهنگ می سازد یا در  خانواده  صورت گیرد.
توجه به سیستمهای زیر در مدیریت مورد در مددکاری اجتماعی حائز اهمیت است:

مددجو و سیستم مددجو:

اصطلاح مددجو به شخص یا خانواده ای گفته میشود که دریافت‌کننده خدمات  است؛ به عبارت دیگر، تمرکز اصلی متخصص بر اهداف، نیازها و نقاط قوت مددجو و سیستم مددجو است. اصطلاح مددجو اغلب به یک فرداشاره دارد اما گاه خانواده را نیز شامل می شود. هر سازمانی مددجو را به گونه ای تعریف میکند و معمولاً منابع مالی در این تعریف نقش تعیین‌کننده دارد.  ممکن است از بیمار، مراجع، افراد ذینفع، مصرف‌کننده، بیمار یا اصطلاحات دیگر به جای مددجو به کار رود. سیستم مددجو هم شامل مددجو و هم اعضایی است که در شبکه حمایتی مددجو (اعضای خانواده، دوستان، اجتماع مذهبی یا ارائه دهندگان خدمات) قرار دارند.

خانواده و سیستم خانواده

اصطلاح خانواده توسط هر فردی به گونه ای متفاوت تعریف میشود و ممکن است شامل خانواده مبدأ، همسران یا شرکای جنسی، فرزندان، خانواده گسترده، دوستان یا دیگر افرادی که از مددجو حمایت میکنند، باشد. خانواده‌ها ممکن است از یکدیگر در زمینه‌های مختلف عاطفی، مالی، درمانی، جسمانی، روانی، اجتماعی و معنوی حمایت کنند. آنها همچنین ممکن است در رابطه با تصمیم‌گیری در مورد مراقبتهای بهداشتی، ارائه خدمات، امور مالی یا حقوقی برنامه‌ریزی کنند. چنین حمایتهایی که افراد و خانواده ها ممکن است به عنوان مراقبت شناسایی نمایند و احتمال دارد به صورت پاره وقت یا تمام وقت، از فاصله نزدیک یا دور به مددجو ارائه شود مورد توجه قرار می گیرد. علاوه بر این برخی از اعضای خانواده ممکن است برای خدمات مراقبت از خرید برنامه‌هایی که تحت کنترل و هدایت مصرف‌کنندگان است، استفاده کنند. سیستم خانواده شامل مددجو و خانواده است. با این حال، این سیستم شامل افرادی که رابطه آنها بر حسب رابطه مالی یا حرفه ای شکل میگیرد، نیست؛ از طرفی این افراد (متخصصان مراقبت‌های بهداشتی، کارکنان مراقبت از خانه، وکلا، سرپرستان، مدیران و سایر ارائه دهندگان خدمات) از جمله بخشهای مهم سیستم مددجو به‌شمار می آیند.

فرهنگ - ادراکات و اهداف مددکار اجتماعی و مددجو

فرهنگ (Culture) بر ارزشها، ادراکات و اهداف مددکار اجتماعی و مددجو در مدیریت مورد تأثیر می گذارد. شناخت فرهنگ ممکن است منوط به نژاد (انسان)،  قومیت و ملیت باشد اما محدود به آن نیست؛ و موارد گسترده‌تری از جمله مهاجرت، طبقه اجتماعی و اقتصادی، سن، جنسیت، هویت جنسی، گرایش جنسی، وضعیت خانوادگی، معنوی، مذهبی، اعتقادات سیاسی، توانایی جسمانی، روانی و شناختی؛ دانش و سلامت باشد.

خودآگاهی در مددکاری اجتماعی

در مددکاری اجتماعی همیشه به خودآگاهی تأکید شده‌است و این به دلیل نقش ویژه و حساسی است که مددکاری اجتماعی در کار با افرادِ دارای مشکلات سخت و ویژه دارد. یک عنصر مهم در خودآگاهی این است که ما به عنوان مددکار اجتماعی نظام باورهای خود را بشناسیم، اینکه ما زندگی را چگونه می‌بینیم، چقدر بدبین یا خوش بین به زندگی هستیم. نوع باورهای ما متأثر از  دوران کودکی  و  نوجوانی  است، اگر ما در محیطی تنش‌زا و پراضطراب رشد کرده‌ایم این مهم ممکن است در تعریف ما از زندگی تأثیرگذار باشد یا اگر در محیطی ایمن رشد پیدا کرده باشیم ممکن است زندگی را یک «هدیه» در نظر بگیریم.
برخی زندگی را به مثابه چالش، جنگ، ستیز و تنازع در نظر می‌گیرند یا به عنوان بار مسئولیتی که به آن‌ها اضافه شده اما برخی زندگی را خوب و به عنوان یک هدیه و ادامه‌دار در نظر می‌گیرند و مهم است ما به عنوان مددکار اجتماعی در چالش‌های خودآگاهی تعریف خود را از زندگی بدست آوریم و اینکه زندگی را چگونه تصویر می‌کنیم.

متخصص بعد از حضور در منزل یا محل کار شما مراحل زیر را انجام می دهد:

۱. تشخیص بحران و حل بحران

برای حل بحران از بستری، داروهای تزریقی یا روان‌درمانی حمایتی استفاده می شود.

۲. تشخیص نیاز به دارو و تجویز دارو. افراد در این مورد ۵ نوع هستند:

الف. باید دارو مصرف کند مانند:  اختلالات سایکوتیک. مانیا ، افسردگی و اضطراب شدید و هیجان‌های شدید.
ب. بهتر است دارو مصرف کند مانند اختلال شخصیت پارانوئید، اختلال شخصیت اسکیزوتایپی و افسردگی یا اضطراب متوسط.
ج. فرقی ندارد که دارو مصرف کند یا نکند. اختلالات با شدت متوسط در صورتی که خدمات روان‌درمانی دریافت کنند.
د. بهتر است دارو مصرف نکند مانند افسردگی و اضطراب خفیف.
ه. نباید دارو مصرف کند مانند سوء مصرف دارو.

۳. روانکاوی 
۴. درمانهای شناختی رفتاری 
۵. مشاوره فلسفی وجودی



نیاز به مشاوره حضوری در این خصوص دارید ؟!

اگر در این خصوص نیاز به مشاوره حضوری دارید می توانید با شماره ۰۹۱۲۰۳۴۶۰۱۱ با پزشک و روانشناس متخصص ٬ دکتر حسین موسی زاده مستقیما تماس حاصل فرمایید و با نحوه مشاوره ایشان آشنا شوید ٬ در صورت تمایل به رزرو وقت ملاقات با منشی دفتر مورد نظر واقع در تهران و یا کرج و یا با شماره ۰۹۰۱۶۵۳۲۸۲۸ تماس حاصل فرمایید .



نیاز به ویزیت یا مشاوره در منزل دارید؟

اگر ترجیح می دهید که مشاوره در منزل شما صورت گیرد ٬ برای تعیین نوبت و هماهنگی می توانید با شماره ۰۹۱۲۰۳۴۶۰۱۱ تماس حاصل فرمایید .



نیاز به مشاوره تلفنی یا مشاوره تصویری دارید ؟!

اگر ترجیح می دهید مشاوره بصورت آنلاین و تلفنی یا تصویری از طریق برنامه هایی نظیر Whatsapp , IMO , Skype و .. صورت گیرد ٬ برای تعیین نوبت و هماهنگی می توانید با شماره ۰۹۳۵۸۹۰۸۸۱۹ تماس حاصل فرمایید


نظرات